Gjenbruk,  Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Moder Jord

Kompostere med Bokashi metoden

Bokashi er et fenomen som sprer seg mer og mer. Dette er en fremgangsmetode som benytter en spesiell kompostbøtte for å kunne dra nytte av også det vannet som utvikles ved komposttering, og for å kunne kompostere når man ikke har god plass, eller til og med innendørs. Med andre ord sikter denne seg inn på å utnytte alle bi-effekter og bi-produkter fra kompostering, ikke bare komposten du får etter hvert. Metoden utvikler så godt som ingen odør, og egner seg dermed perfekt til leilighetshager og rekkehushager.

Bøtta er utformet med gitter lengst ned, og tappekran eller åpning for dette så du kan tømme ut væsken etterhvert som denne dannes. Den er perfekt å bruke som gjødselvann til plantene innendørs. Du blander denne væsken inn i vanlig vann, 1:100 for stueplanter og generell vanning, 1:20 eller 1:50  for bærbusker eller andre busker. Dersom du bruker denne for såfrø blander du ut enda tynnere: 1:1000 er anbefalt for ikke å brenne rotsystemet på svært unge sårbare planter.

Når bøtta er full settes den til side for å gjære i to uker eller mer, dess varmere jo bedre er det men ikke i direkte sollys eller over 40 grader varmt. Når fermenteringsprosessen er ferdig kan du hauge opp inneholdet i en større tønne mørkt og svalt (for eksempel i en kjeller) til det er på tide å bruke det. Komposten er nå svært sur og bør graves godt ned og ikke være i direkte kontakt med rotsystemet på planten helt i begynnelsen, etter en par ukers tid har PH stabilisert seg til mer passende.

Med hjelp av kompost-strø starter du prosessen; Strø litt i bunnen på bøtta og fyll på matrester. Dess bedre finfordeling du har dess raskere går også prosessen. Strø over kompoststrø hver gang du fyller på med matavfall, to spiseskjeer per liter matavfall er en bra dosering. Er det rent kjøtt kan du behøve å øke mengde strø noe. Press sammen avfallet for å fjerne luft fra det. Det beste er å ha en lufttett bøtte til denne metoden for å la bakteriekulturen få arbeide uforstyrret og minimere odør til det absolutte minimum.

Fordel med Bokashi er at du ikke frigjør noe karbondioksid eller metan i prosessen, og komposten er klar for å blandes inn i jord etter et par ukers fermentering.

Legg inn en kommentar!

Translate »