• Fra naturen,  Håndarbeide,  hobby og håndarbeide,  Moder Jord

  Plantefiber til klær

  Alle kjenner jo til lin og bomull, dette er to svært kjente plantebaserte kilder til fiber for å lage klær av. Men dersom du tror at dette er de eneste man kan bruke for å lage klær tar du feil. Vi har mange flere kilder i planteverden, mange av de er innerste barken på visse trær, men vi har en her i norden som er svært tallrik, lett å finne… og du kan lage klær av den! Brennesler! Bare se!

 • Fra naturen,  Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  Hus og Hage,  Moder Jord

  Humle og bie-vennlige hager (eller balkonger!)

  De aller fleste av oss ønsker pollinatorene velkommen i hagen, fordi dette er en trivelig sommerlyd samt at bier og humler (eller andre pollinatorer) kan øke avling på frukt og bær temmelig mye faktisk, i tillegg til at frukt/bær fysisk blir større. Dersom du vil legge vekt på å lokke til deg biene eller humlene kan du med fordel plante visse planter i hagen som kun har som mål å lokke til seg de omtalte søte små.

  Det er kanskje litt tidlig å tenke på blomster nå mener du? Men hvorfor det? Det er gjerne nå frø til sommerblomster dukker opp i butikkene, og de kjører ofte kampanjer nå på denne tiden av året både her og der med lave priser, ta tre betal for to og så videre. Så hvorfor ikke tenke litt på det nå og være forberedt når det dukker opp gode tilbud? Det mener nå i det minste jeg!

  Dermed har jeg søkt inspirasjon hos foreningen La humla suse som jobber hardt for å spre kunnskap om bevaring av de utryddningstruede humlene! Der finner dere enormt mye informasjon om gode planter, og jeg har tillatt meg å låne bilder og informasjon fra nettsiden deres over blomster som er rik på pollen OG nektar, og samtidig ikke er svartelistet. Det er gjerne en god grunn til å svarteliste blomster: Dette er gjerne blomster som ikke hører naturlig hjemme i vår flora lokalt (og med lokalt snakker jeg om Skandinavia/Norden), og de kan spre seg ute av kontroll, forårsake ubotelig skade på våre lokale flora og fauna, og utrydde våre egne lokale blomster som ikke bør forsvinne da både insekter, fugler og dyr er avhengig av dem. Jeg oppfordrer alle til å følge med på hva som er på svartelisten før man planter noe i hagen sin, om en blomst man gjerne vil ha er svartelistet finnes det garantert en søster til den blomsten som er nesten lik men som ikke er svartelistet!

  Vårblomster:

  Vårblomster preges til stor del av løkblomster, og alle har vel fått med seg krokus, snøklokker og påskeliljer som tappert stikker nesa opp over snøen? Løker må enten for-spires inne om du skal plante de ut på våren, for disse skal ellers plantes ut om sensommeren og høsten for å overvintre i jorda. Julerosa derimot er jo overhode ikke noen løk, og denne er kjent for å tåle en god del frost. Noen steder i landet vårt kan den overvintre ute og blomstre så tidlig som februar, men dette skjer ikke direkte her oppe i nord der jeg bor.

  Sommerblomster:

  Sommeren er alltid et vell av blomster, og det er overhode ikke problemer med å finne blomster som lokker sommerfugler, bier og humler. Mange blomster er seiglivede og kan blomstre langt utover høsten, spesielt om du er dyktig og passer på: Knip vekk visne blomster på sorter som utvikler en frøkapsel slik at de ikke utvikler frøene. På denne måten setter de nye blomster for å forøke seg, fordi dette er den eneste grunnen for dem til å lage en blomst til å begynne med.

   

  Høstblomster:

  Høsten er en viktig tid, spesielt for humledronningene som nå samler seg næring for å kunne overvintre. De kan visse steder fly så sent som ut oktober så det er ganske viktig å kunne tilby et matfat for henne frem til siste slutt. Igjen kan vi peke på julerosa som tåler frosten, men også røsslyng er en vintertålig plante som kan blomstre hele veien til snøen faller. Dersom du planlegger blomsterbed med humler og bier i tankene bør du velge en del blomster som gjerne drar i gang i august og som kan holde det gående hele veien til vinteren. Det er gjerne på sensommeren du bør henge opp et insektshotell også, og gjerne flere humlekasser rundt om.

 • Fra naturen,  Håndarbeide,  hobby og håndarbeide,  Moder Jord,  Småprat

  Bambus

  Bambus er ikke akkurat en lokal plante men jeg må innrømme jeg lar meg imponere over det brede spekteret av bruksområde på dette som i realiteten faktisk er… gress! På grunn av hvordan gresstrået vokser får du noe helt utrolig variasjon. Bambus vokser som hule gresstrå, svært rask tilvekst, og hvert enkelt rør har flere tette avdelte avdelinger. Med andre ord kan du lett sage av et rør, hule ut så mange mellomledd du ønsker og få en vannbeholder, vannkaraffel eller blåserør om du vil det.

  Bambus kan ikke bare brukes til å lage oppbevaringsrør, du kan splitte og flette og veve med det akkurat slik du kan med gress, og dermed faktisk lage møbler av bambus. Det kan brukes til flettverk som skillevegger, du kan lage all verdens ulike artikler med det, du kan lime sammen biter, kappe til og dreie ut til fat og serveringsskåler og så videre.  Jeg er ganske enkelt litt forelska over allsidigheten til denne planten, for ikke å snakke om at det aldeles ferske lille skuddet av bambus kan du spise kjernen på!

   

 • Fra naturen,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Jordbruk,  Konservering,  Matprat,  Moder Jord,  Sanking,  Småprat

  Høsten er den beste tiden

  Høsten for den som liker å sanke og ta vare på spiselige ting er den aller beste tiden på året. Det er nå moder natur kaster haug på haug med oss av frukt, bær, grønnsaker og røtter, det er nå det virkelig er overflod. Her i nord er nok høsten snart en saga blott og Kong Vinter står for døren, men lenger sørover er det fortsatt innhøstingstid, og om du ikke allerede har sanket inn alt fra hagen er det på høy tid.

  Det er denne tiden på året du virkelig kan nyte godt av svært mange gamle teknikker for å ta vare på mat:

  – Tørking, som tillater deg å oppbevare en stor mengde mat over svært lang tid.
  – Salting, noe du med fordel kan gjøre i kombinasjon med tørking.
  – Sylting, som tillater deg å oppbevare maten nogenlunde fersk, men med noe endret smak, uten å ha tilgang på frysere i litervis.
  – Hermetisering, som også lar deg oppbevare mat i svært lang tid.
  – Innfrysing, som kun forlenger holdbarheten med noen måneder.

  Og for å forlenge holdbarhet på foreksempel syltetøy sverger jeg nok til voks-lokk, som nekter eller sporer tilgang til å komme i nærheten av syltetøyet, og dermed tillater hylle-oppbevaring i så mye som et års tid eller mer uten å ha tilgang på fryser.

  For det aller meste her behøver du bare en hel haug med glass, og for hermetisering behøver du ei rist og ei glassklype for å løfte glassene ut av gryta. Med nøye sterilisering av glassene i form av damping eller koking i forkant av fylling med mat vil du få et rent og sterilt produkt som holder seg lenge.

 • Fra naturen,  Helsehverdagen,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Konservering,  Moder Jord,  Sanking

  Høsten er min favoritt-tid på året!

  Neida, vi er ikke helt der enda. Det er fortsatt sensommer, men med sensommeren kommer de første hintene på innhøstingstiden. Vi har plukket rips og funnet de første kantarerellene!

   

 • Helsehverdagen,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Moder Jord,  Sanking

  Sanking og tørking!

  På vei hjem har jeg sanket en pose full med mjødurt blomster. Det er en plass på veien hjem der hele sletta er hvit av mjødurt, så jeg trasket rundt der og klippet meg litt blomster her og der. Nå er tre bakebrett og to tørker fylt med blomster. Nå blir det te! I morgen skal jeg høste litt på vei hjem igjen så jeg kan lage drikke.

 • Fra naturen,  Hus og Hage,  Husdyrhold,  Hverdagsliv,  Moder Jord

  En naturlig kamp mot mygg og knott!

  Mygg og knott er en stor plage enkelte steder i skandinavia, og vi fører alle en iherdig kamp mot disse blodtørstige små rakkerne. Mange bruker Thermacell og andre myggjagere med gift som spres i lufta for å avskrekke og ta knekken på krekene, men dette er uheldig om man har kjæledyr i huset da disse giftene like gjerne kan ta knekken på dem i samme slengen. Dermed blir det høyst uaktuelt å ha noe slikt i mitt hus, og man får klare seg med myggnetting i alle åpninger sommerstid.

  Men det finnes noen søte små venner man kan lokke til seg for å spise og fråtse i mygg og knott (og andre innsekter)!

  La meg presentere fluesnapperen. På bildet ser dere hannen av en svarthvit fluesnapper, hunnen er brunspraglet som de fleste spurvefuglene. Denne lille karen elsker insekter og kan spise enorme mengder med mygg og knott, og skal du lokke til deg denne bør du henge opp flere fuglekasser med 3,2cm stor åpning. Du vil nyte godt av å ha en sånn liten leieboer, den koser seg nemlig også med veps, en annen frekkas vi helst vil ha på lang avstand. Nå er vi kanskje litt sent ute til å henge opp fuglekasser til nåværende sesong men det kan være noen etternølere som enda ikke har rukket å finne god redeplass. Likevel kan du med fordel henge opp fuglekasser nå, de spaner nemlig gjerne rundt og på ett eller annet vis noterer de seg potensiell fremtidig redeplass slik at de kan vende tilbake til den neste runde.

  De trives godt i nærheten av frukttrær og løvtrær dessuten, og spiser også krek som ikke flyr, dermed er de gjerne med på å bekjempe larver på frukten og stiller villig opp på vaktmestertjeneste der. Hunnen er den som konstant ruger på eggene (derav hun har kamuflasjen) mens hannen flyr ivrig rundt og samler mat til henne mens hun ligger på reiret. God tilgang på mat rasker på rugeprosessen fordi hun ikke tvinges vekk for å hente mat til seg selv, og du kan nok gjerne henge opp noen strategisk plasserte meiseboller med melormer i nærheten for å hjelpe dem.

  En annen liten skjønnhet jeg vil presentere i dag er Nordflaggermusa. Dette er en flaggermus som fråtser i mygg og knott for det meste, og kan leve så langt nord som til nord-troms uten større problem. Det er funnet noen bestander på de varmere plassene i Finnmark også. De blir rundt 5-6 cm store, og kan ha et vingespenn på nesten 30 cm. Den trives ikke så godt i sollyset og prøver gjerne å unngå å jakte når sola skinner. Dvaletiden begynner i Troms allerede i september og varer frem til sent i juni måned, mens i for eksempel Rogaland kan de komme frem alt i April og begynner dvalen i september/oktober et sted. Alle flaggermus er fredet i Norge, så om du ser noen har du ikke lov til å ta livet av de fordi du mener de ikke hører hjemme i din hage. Vil du unngå at de bosetter seg i din hage får du flaggermus-sikre under takstein og under bekledningen i huset med musenett helt enkelt, flaggermus vil ikke sove hengende i det fri men gjemmer seg gjerne bort. I mangel på et sted å sove og overvintre vil den altså søke seg vekk fra akkurat din hage.

  Dersom du vil lokke til deg denne lille vennen skal du henge opp flaggermuskasser. Flagermuskasser er egentlig bare ei kasse med åpen bunn fordi flaggermus liker å henge opp-ned, så en slik kasse er ganske enkel å lage selv. Bare se på disse bildene så får du en ide. Husk på å sette noe på tvers som de kan gripe tak i for å henge seg selv opp-ned bare!

  Både fuglekasser og flaggermuskasser kan og bør desinfiseres regelmessig. Dette er noe enklere å gjøre med en fuglekasse fordi de gjerne overgis når ungene flyr ut av redet og kassene er dermed tomme. Du kan desinfisere de med dertil egnet middel eller med damp over såpass mange minutter at alle parasitter er døde. Husk på at fuglekasser har rikelig med kriker og kroker der det kan gjemme seg småkryp, så du må passe godt på å komme ordentlig til.

  Flaggermuskasser er litt verre å få desinfisert fordi flaggermusene vender tilbake til den om morgenen, men du kan enten passe på å desinfisere de på kvelden når du ser de flyr ut, eller du har en ny kasse klar og henger opp denne på samme plass mens du tar ned den som hang der så den kan desinfiseres ordentlig. Det kan være en fordel å ikke henge flaggermuskassen på husveggen fordi i sin våkne tidsperiode vil jo dyrene gjøre fra seg og det vil hope seg opp med avføring under kassen. Dette er ingenting du trenger bekymre deg for etter at dvalen har satt inn, under dvalen gjør de ikke fra seg noe som helst. Du vil ikke gjerne ha avføring i massevis nær til huset, så heng gjerne kassen på et tre der du normalt ikke ferdes i stor grad slik at avføringen ikke blir et problem. Om du vil kan du med noen års mellomrom krafse vekk litt fra rundt trærne, men i utgangspunktet er dette en fin gjødsel for et tre å få.

  For de av dere der ute som har hørt om og lest om flaggermus og sykdommer kan jeg med en gang berolige dere litt. Det er ikke særlig enkelt å bli smittet av den såkalte flaggermusrabiesen for eksempel. Det første tilfellet registrert av menneske smittet med flaggermusrabies var i 1954 i Tyskland, og under en 30 års periode etter dette var det kun 12 nye tilfeller oppdaget. Ingen av disse var i Norge, per i dag er det ikke registrert et eneste tilfelle av sykdommen hos mennesker i Norge, og kun en eneste vannflaggermus har blitt funnet som bærer av sykdommen. Skulle det komme en flaggermus flyvende som er syk eller bare bærer av sykdommen må du uansett bli klort eller bitt av denne, eller få spyttet (eller blod) fra denne på slimhinner hos deg selv, i øyet eller på åpne sår for å bli smittet. Det er ikke nok at denne flyr forbi i nærheten. Det snakkes og skrives også ofte om fare for sykdommer fra avføringen til flaggermusene. Dette er histoplasmose som forårsakes av en muggsopp (histoplasma capsulatum) som gjerne trives godt på flaggermusbæsj, og selv om denne muggsoppen finnes over hele verden er den ikke spesielt vanlig i Europa i det hele tatt. Kun et tilfelle av Histoplasmose er registrert i Norge, og dette er antagelig en person som ble smittet i sentral-amerika rent gjetningsvis.

 • Gjenbruk,  Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Moder Jord

  Kompostere med Bokashi metoden

  Bokashi er et fenomen som sprer seg mer og mer. Dette er en fremgangsmetode som benytter en spesiell kompostbøtte for å kunne dra nytte av også det vannet som utvikles ved komposttering, og for å kunne kompostere når man ikke har god plass, eller til og med innendørs. Med andre ord sikter denne seg inn på å utnytte alle bi-effekter og bi-produkter fra kompostering, ikke bare komposten du får etter hvert. Metoden utvikler så godt som ingen odør, og egner seg dermed perfekt til leilighetshager og rekkehushager.

  Bøtta er utformet med gitter lengst ned, og tappekran eller åpning for dette så du kan tømme ut væsken etterhvert som denne dannes. Den er perfekt å bruke som gjødselvann til plantene innendørs. Du blander denne væsken inn i vanlig vann, 1:100 for stueplanter og generell vanning, 1:20 eller 1:50  for bærbusker eller andre busker. Dersom du bruker denne for såfrø blander du ut enda tynnere: 1:1000 er anbefalt for ikke å brenne rotsystemet på svært unge sårbare planter.

  Når bøtta er full settes den til side for å gjære i to uker eller mer, dess varmere jo bedre er det men ikke i direkte sollys eller over 40 grader varmt. Når fermenteringsprosessen er ferdig kan du hauge opp inneholdet i en større tønne mørkt og svalt (for eksempel i en kjeller) til det er på tide å bruke det. Komposten er nå svært sur og bør graves godt ned og ikke være i direkte kontakt med rotsystemet på planten helt i begynnelsen, etter en par ukers tid har PH stabilisert seg til mer passende.

  Med hjelp av kompost-strø starter du prosessen; Strø litt i bunnen på bøtta og fyll på matrester. Dess bedre finfordeling du har dess raskere går også prosessen. Strø over kompoststrø hver gang du fyller på med matavfall, to spiseskjeer per liter matavfall er en bra dosering. Er det rent kjøtt kan du behøve å øke mengde strø noe. Press sammen avfallet for å fjerne luft fra det. Det beste er å ha en lufttett bøtte til denne metoden for å la bakteriekulturen få arbeide uforstyrret og minimere odør til det absolutte minimum.

  Fordel med Bokashi er at du ikke frigjør noe karbondioksid eller metan i prosessen, og komposten er klar for å blandes inn i jord etter et par ukers fermentering.

 • Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Moder Jord

  Bievennlig hage

  For den som vil dyrke, spesielt bær, er det en stor fordel å anlegge hage for å lokke bestøvere til å komme. Bestøvere er da altså humler, bier og til viss del sommerfugler som slurper nektar fra blomster og tar med seg pollen fra blomst til blomst. Spesielt epletrær, kirsebærtrær, bærbusker og bærplanter har stor nytte av dette.

  De aller fleste har jordbærplanter og tenker lite over bestøving og slike ting men saken er at selv om for eksempel jordbær er en selvpolinerende plante som regel vil bestøving av en humle resultere i et større bær når bæra kommer. Med andre ord er det stor fordel å ha besøk av humler og bier i hagen sin.

  Ved å så noe områder, krukker eller hele bed med «bievennlige planter» som tiltrekker seg humler og bier kan du altså lokke disse til å oppsøke din hage, og dermed nyter både du og naboer godt av den flittige jobben disse gjør.

  Eksempel på bievennlige planter er:

  Ringblomst
  Blomkarse
  Agurkurt
  Kornblomst
  Solsikke
  Busknellik
  Lavendel
  Honningurt

 • Fra naturen,  Grønne fingre,  Helsehverdagen,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Moder Jord

  Den undervurderte eddiken!

  Eddik er noe du får tak i omtrent overalt, til en billig penge, og som mange gjerne har ei flaske stående av uten at de bruker den særlig mye.

  Foruten å være suveren til matlagninga (hjemmelaget surkål eller rødkål, sylteagurk eller sylte-noesomhelst inneholder gjerne en liten skvett eddik) er eddiken faktisk veldig fin å bruke også til rengjøring!

  For eksempel kan du rense avløp med bakepulver, vann og eddik. Bland 6 spiseskjeer bakepulver i 2 deciliter vann og hell ned i sluket. Ha så 2 dl eddik ned i sluket og vent til det slutter å boble og frese. Skyll så etter med kokende vann, og deretter med lunkent vann til vannet renner fritt.  Det er ikke særlig effektivt om avløpet allerede er tett fordi dette spiser seg ikke ned gjennom fett-og-mat-forstoppninger i rør, men er suverent og miljøvennlig å bruke som forebyggende tiltak.

  Bland 2 dl eddik med 2 dl vann, dette kan du spraye på i kjøleskapet om det lukter vondt, spray på hyller og vegger, tørk så av med en myk fuktet klut.

  Du kan dusje på uspedd eddik  (35%) og la det sitte på 10-15 minutter før du tørker av for å løse opp fastbrent fett. Du kan også ha en liten ildfast skål som du fyller en real splæsh ren 35% eddik i, varm opp ovnen til 50 grader og still skåla inn. La dette stå og dampe seg en times tid eller lenger før du kan vaske ovnen med vanlig såpevann, eddikdampen hjelper til med å løse opp fastbrent fett fra «vegger», «tak» og «gulv» i ovnen, samt også ristholderne på veggene. Du kan med fordel ha rista inne i ovnen mens du damper med eddik så er den også lettere å gjøre rein.

  Eddik kan også brukes for å fjerne kalkflekker på toaletter og i dusjen/badekaret, smør på eddik på flekkene, la det virke noen minutter før du skyller av. Du kan gjenta dette om det skulle behøves.

  Eddik er fint å rense oppvaskmaskin eller vaskemaskin også, her kan du bruke vanlig 7% eddik, hell 2 dl inn i vaskemaskinen og kjør den på vanlig program. Du kan kjøpre vaskemaskina også med noe mer eddik, 3-4 dl, kjør maskina på et kortprogram og vond luft, fett og såperester renses bort. Du kan med fordel gjøre dette en gang i måneden dersom du vasker ofte, og det er mer miljøvennlig enn kjøpeprodukter er.

Translate »