• Bilder,  Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Hverdagsliv,  Jordbruk,  Småprat

  Velkommen til Cherry Gardens!

  Nå får dere ha meg unnskyldt at jeg ikke har blogget på utrolig lenge men… jeg har nå flyttet! 1 mai rullet vi inn på gårdsplassen på vår lille gård, og det var begynnelsen på mye hardt arbeide. Dere får en real bildebombe nedenfor, men skikkelig rask recap her: Siden siste blogg har jeg pakket og vasket ut av gamle leiligheta i Norge, sagt farvel til familie og venner, kjørt evig langt, sovet alt for få timer før flyttebilen kom, og oppdaget hvor fantastiske naboer vi har. Bilen som kom for å hente flyttelass var intet mindre enn en semitrailer! Det er det som skjer når man får en halv vennetjeneste samtidig som man hjelper en venn; En kompis av J har transportfirma og hadde tilfeldigvis nå et oppdrag med leveranser til Lerøy Aurora nettopp på Skjervøy, og vi fikk en helt utrolig fantastisk pris på flyttelass av alt vi følte for å ta med oss samtidig som de slapp utgiftene med tom bil tilbake til Vaasa. Da tar man det man får, både av oppmøte… og ankomst.

  Problemet med en semitrailer var veien opp til huset. Det var stopp for traileren 1,5 km fra huset  pga litt smal vei og litt krappe svinger, så halve nabolaget stilte opp med traktorer og tilhengere, og bil og tilhenger, samt bærehjelp og på en snau time var hele bilen tømt og huset et utrolig kaos av møbler, flytteesker og sekker/poser. Vi har selvklart kjørt halve bygda rundt med en takknemlighetsgave (og fisk), og har allerede et flott inntrykk av folka som bor her. J har fått god kontakt med eldste sønn til ene naboen, som tilfeldigvis er en rørlegger 😉 Bra kombinasjon med en utdannet elektriker og rørlegger som kompiser, ikke sant? 🙂

  Han har dessuten vært behjelpelig med traktor og graving for å bli kvitt en del av rosebuskene og forberede grunnen der drivhuset skal stå, samt transport av grus. en annen nabo kom og pløyde der potetlandet og grønnsakshagen skal være, så vi kunne komme i gang der. Vi har overlevd en tur på Ikea, montert maange nye møbler og pakket ut mange esker. Vi har bestilt en koloni bier, en ekstra dronning og to komplette kuber, vi har satt potet og forsådd agurk og tomater og lignende. Så nå tror jeg det er på tide med bildebombe!

  En gammel husgrunn i skogen vår!
  utsikten fra klobbskat-havna
  Ordnet ei hylle for ting (mat) som tåler frost i vedboden!
  Plantet vindruer (ja, de klarer seg faktisk her, de vi har kjøpt tåler opp til sone fem! )
  Ordnet nye hylleløsninger i matboden
  Pusset ned de enorme PC-bordene våre for å male og lakke på nytt
  Fått full vår
  Store hylla i matboden
  Sett rabarbraen våkne til liv
  Forberedt buskefjerning, det er da den i midten som er helt vekk, samt flere små rett rundt den
  Malt og lakkert bordene
  Fått opp garderobeløsning på soverommet
  Hatt fint besøk en tidlig kveld
  Feiret nasjonaldagen (og fikk ny jobb samtidig!)
  HAtt ett annet fint besøk
  Gitt litt nødhjelp til en utslitt dronning
  Ordnet ingefær klar til planting
  Tatt mange saunaer
  Strikket ferdig to luer
  Begynt med fundamentet til drivhuset
  Og fjerna rosebuskene!
  Planter som våkner
  Dreneringsrør legges
  J med stampemaskinen!
  Halvveis ferdig
  Jordbær plantet
  Gjerde påbegynt
  Potetlandet pløyd
  Første start av kjøreklipper
  Vår nye bestevenn
  Overlevd Ikea
  Fått hjem Saga Skattepus
  Fått opp møbler
  og gjesteseng+
  Satt poteter
  Plantet grønnsaker
  Fått mere grus
  blitt ordentlig svette
  Og nærmer oss ferdig! • Jordbruk,  Småprat

  Bondens Marked

  Er det noe jeg liker er det Bondens Marked, jeg elsker å spasere rundt og se på andres arbeid. Jeg finner inspirasjon og ofte noe godt å sette tennene i! Sandviklefsa var en ny opplevelse for oss og mamma kjøpte to biter umiddelbart!

 • Fra naturen,  Hjemmedyrking,  Hus og Hage,  Husdyrhold,  Småprat

  Ekstra snacks til hønene: fø opp egne melormer og gresshopper!

  De aller fleste vet at høner gjerne spiser innsekter om de får tak i dem, og at de er effektive lusefjernere til blomstene dine. Og mange velger å kjøpe tørkede gresshopper og melormer som litt ekstra protein lørdagsgodt til sine høner små. Men for den av dere som ikke krymper seg bare ved blotte tanken på å holde på med levende varianter går det ganske enkelt å avle frem selv for å gi til dem.

  Her tenker jeg dele videoer (på engelsk) hvordan du går frem for å fø opp egne småkryp å glede hønene med! Obs på at dette er ikke for de med kryp-fobier altså.

 • Hjemmedyrking,  Hus og Hage,  Småprat

  Gratis såkalender

  Jeg gikk inn på Google og tittet på de ulike såkalenderne de hadde der. Hvert år legges det ut en gratis kalender for å vise hva som skal såes når for å effektivisere planting på liten eller større hage. Jeg tenkte dele et par av de med dere! Det er nemlig ganske greit å planlegge litt i vinter hva du har planer om å så til neste år så du er tidlig nok ute!

  Denne er fra Spiselig Hage, og er en gratis såkalender. Denne jeg valgte er fra 2020 og jeg valgte den pga de fine bildene av grønnsaker som er på den.
  Denne er fra Økohaven.dk og viser måned for måned hva som kan sås når og hvordan.
 • Hus og Hage,  Husdyrhold,  Småprat

  Rovdyrsikring

  Enten man har en kosekanin med utebur eller man har høner er det ikke til å unngå at Mikkel Rev fort fatter interesse for denne lettserverte maten man bokstavelig talt tilbyr på sølvfat. Dermed kan man jo med fordel prøve å sikre uteplassen til dyrene sine litt. Men hvordan kan man da enklest gjøre dette?

  Det første du kan gjøre er å anskaffe litt tykkere galvanisert netting for å bruke til en inngjerdet hage til kaninene. Denne kan du også med fordel bruke som nederste runde også til høner, fordi vanlig hønsenett kan lett stå i mot en høne som flakser men den tåler Dårlig Mikkel rev eller kanin-tenner. Et firkant-nett med galvanisert tråd tykkere enn 1 mm står bedre mot tenner og klør fra gravende rev, og du kan sette opp gjerdet så det stikker ned i bakken, gjerne litt utflytende utover slik at reven finner nettingen direkte når den prøver å grave seg under gjerdet.

  Du kan også lage ramme med nett og bare legge utenfor gjerdet forankret med teltplugger eller tunge stein, eller du kan legge et belte av store steiner rett ved gjerdekanten. Skal du virkelig være hardcore kan du banke ned armeringsjern hele veien rundt, legge ned smalt armeringsnett, eller til og med lage en bunn av armeringsnett og armeringsjern før du dekker med jord og grus og tramper det flatt igjen.

 • Fra naturen,  Gjenbruk,  Helsehverdagen,  Hverdagsliv,  Sanking,  Småprat

  Naturlig såpe

  De aller fleste har et visst konsept om hvordan man lager såpe: Blande lut og fett i korrekt kombinasjon fører til det gode gammeldagse såpestykket vi alle husker fra barndommen.

  Såpeurt

  Men visste du at det finnes noe enda mer naturlig såpemiddel enn dette? Moder natur forser oss nemlig med noe som heter Saponin. Dette er en kjemisk sammensetning av glukosider som finnes i en hel del forskjellige planter. De mest kjente er såpebær og såpeurt, men også gullris, lakrisrot og nøkleblom-arter inneholder saponin.

  Såpeurten er den som er mest kjent for såpebruken, her er det primært rotstokken som brukes, men også blader og blomster inneholder noe mengder saponin, og de ferske blomstene kan bidra med en deilig duft. Rotstokk og blad tørkes og knuses for å brukes senere, du koker dette i ca 30 minutter. Vannet blir melkehvitt og lett skummende, og det er dette vannet du bruker for å vaske klær eller kropp og hår. Så lenge vannet blir skummende når du koker rotstokken kan du altså bruke denne flere ganger men før eller senere er all saponin kommet fra rotstokken og du kan kompostere denne.

  Såpebær

  Tørkede frukter fra såpebærfamilien har allerede blitt etablert som «vaskenøtter» innenfor klesvask, ved å slenge fem-seks nøtter i en liten stoffpose og slenge denne inn i vaskemaskinen med klesvask kan du utvinne saponin til selve klesvaska.

  Begge disse variantene er en vesentlig mildere og mer naturlig form for såpe enn noen håndlaget såpe noensinne kan bidra med, og er gjerne svært allergivennlige dessuten.

 • Grønne fingre,  Hjemmedyrking,  Hus og Hage,  Småprat

  Vanlige problemer med poteter

  Jeg tenkte ta for meg et par småting vi ofte kan oppleve når vi dyrker potet.

   

  Svartskurv

  Svartskurv er en soppsykdom som angriper poteten og særlig knollene. Du får et svart korklignende belegg i flekker eller som heldekkende område. Spirene på settepoteten skades slik at poteten må lage nye rotskudd, og dette skaper en forsinkelse i tilveksten. Spesielt om du har en kort vekst-sesong får dette ganske store konsekvenser, da avlingen blir fysisk mindre knoller eller også færre av dem. Man skal være forsiktig med overgjødsling av Nitrogen da dette øker faren for angrep, men også for lite Nitrogen i jorda gjør det samme. Man må finne en god balanse for gjødsling. Pga at kløver binder nitrogen til jorda er det heller ikke noen fordel å pløye opp kløver-eng til å være potetåker. Skal du gjøre om et område med mye kløver til potet kan det være fordel å pløye og så grønngjødsling et år eller to først. Grønngjødsel omsettes fra plantemateriale til jord såpass raskt at soppen ikke får etablert seg på plantemassen.

  Lysgroing i varmt miljø lar spirene få vokse fra svartskurven slik at denne ikke får etablert seg, en rask oppspiring hemmer tilveksten av soppen.

  Potet mopptoppvirus

  Mopotoppvirus er en virus-sykdom som også kan angripe tomat-familien. Denne angriper poteten og det dannes brune ringer både på skall og inni poteten. Dette er ikke giftig, men ser ikke delikat ut, og smaker ikke spesielt godt, men du kan skjære vekk det brune og bruke alt uberørt potetkjøtt. Etter som tiden går får du mer og mer problemer med avlingen, riset får gule flekker, veksten bremses og tilvekst av knoller går bare ned mer og mer. Smitten spres av nematoder, sopper og ved å blande inn jord med viruset. Beste måten å bli kvitt dette på er å bruke friske settepoteter, og lage nytt potetland et stykke unna så det gamle potetlandet kan ligge brakk noen år.

   

  Tørråte

  Tørråte er en skadelig sopporganisme som kan angripe hele poteten og gjøre den totalt uspiselig. Soppen kan også angripe tomater og andre planter i søtvier-familien. For eksempel var den store hungersnøden i Irland i 1845-1849 forårsaket av akkurat tørråte. De første symptomene er svartbrune flekker på blad og stengel og gjerne et hvitt belegg av sporer på undersiden. Disse potetene bør lukes vekk umiddelbart, da tørråten først angriper riset før det sprer seg ned i jorda til potetene. Det er altså en fordel å gå et par ganger i uka for å sjekke riset i grønnsakshagen. Finner du brunsvarte flekker på et ris, bør du fjerne og brenne dette riset umiddelbart og høste potetene som hører til planten. Poteten kan enda være spiselig så lenge det er kun riset som er angrepet. Det kan være svært vanskelig å stoppe angrepet fra å spre seg når det først har startet, så om du finner brunsvarte flekker og andre tegn på tørråte bør du begynne med daglige runder for å begrense skaden så mye du kan. Poteter angrepet av tørråte klarer ofte lagringen svært dårlig da råten fortsetter i lagringen. Soppen trenger fukt for å utvikle seg, så i tørre år er det problemer for soppen. Dette betyr dessverre også problemer for tilvekst av potet da man bør unngå for mye vanning om man oppdager soppangrep.

  Tørråte er ikke direkte giftig å spise, men ser uappetittlig ut og smaker dårlig. Så lenge du kun har en liten flekk kan denne skjæres vekk og du kan spise resten. Får du tørråte i potetlandet bør du bytte område, og brakklegge jorda en periode, eller til og med leie inn jordbehandling fra sertifiserte firma som sprøytebehandler om angrepet er stort.

   

  Blautråte

  Blautråte skjer gjerne under lagring, og er forårsaket av en bakterie som angriper knollen men også gjerne stengelen. Du vil alltid finne disse bakteriene og den kan ikke unngås 100%, men kan kraftig begrenser. Om potetlandet ikke er godt nok drenert, eller det er svært mye nedbør kan dette begynne allerede ute på åkeren og gjerne også angripe nederste del av stengelen (kalles da stengel-råte). I tillegg tiltrekkes andre organismer til de skadede potetene. Smitte spres ved opptak, sortering og/eller lagring, og kan også spres med jorda om det har begynt allerede i åkeren. Vel ventilert lagerlokale, lagring i sagflis eller sand, luking av syke planter og varsomt opptak er med på å begrense problemet. Se gjerne også til vel drenert potetland.

   

  Flatskurv

  I motsetning til Svartskurv er Flatskurv forårsaket av en bakterie og ikke sopp. Bakterien forårsaker forkorkede sår, som kan vokse sammen om de sitter tett. Når dette skjer kan hele området med sår bli dekket av skurv. Poteter angrepet av flatskurv klarer ikke vinterlagring og begynner å råtne ganske raskt. Sykdommen smitter tidlig i vekstsesongen, gjerne når potetene ikke er større enn erter, og gjerne i for tørr jord med høy PH. Flatskurven trives svært godt med tørr jord, og du kan motarbeide dette med å holde jorda fuktet de første par ukene etter setting.

  Grønne poteter

  Dette har jeg skrevet om tidligere, om potetknollen utsettes for sollys blir den «solbrent», et stoff som heter Solanin blir dannet under skallet og farger skallet og potetkjøttet grønt. Dette er dog ikke noe som spres innover i knollen, skreller eller skjærer du vekk alt det grønne vil resten av poteten være ufarlig.

   

  Nematoder

  Mange nematoder er positivt å ha i grønnsakslandet fordi de forbedrer jordkvaliteten, men som med alt annet finnes det skadelige varianter. Potetcystenematoder (forkortet pcn) er et eksempel på dette. Dette er en mikroskopisk rundorm som lever i jorda og angriper potet og andre planter fra Søtvierfamilien.

  PCN ble først dokumentert i Norge i 1955, og har siden spredd seg til alle fylker i landet. Du er pliktig å rapportere til mattilsynet om funn av PCN i jorda da denne nematoden kan overleve så mye som 32-40  år (!!!) i jorda før den dør. Får du PCN i jorda må du altså flytte potetland, og du kan ikke ta med deg så mye som en jordsmule fra potetlandet, langt mindre bruke settepotet fra denne avlingen. Jorda må legges brakk i årevis, du må skifte sko og klær om du har gått på marka før du går inn i det nye potetlandet, og du må destruere alt fra dette potetlandet. Du kan altså ikke lage kompost fra riset, dette må brennes, og aller helst bør du brenne også all jord skjønt dette er jo nokså vanskelig å få til for en privatperson.

  Per i dag forskes det på å lage et kunstig stoff som lokker nematodene ut fra egget sitt i den tro at det er poteter tilgjengelig, slik at de kommer frem, og sulter ihjel. Dette stoffet er planlagt å sprøytes på brakklagt potetland uten tilvekst av noe slag, og vil på et par års tid kunne rense området for skadelige nematoder, men per i dag er ikke forskningen avsluttet og dette middelet er enda ikke tilgjengelig.

 • Drømmehjørnet,  Hus og Hage,  Jordbruk,  Småprat

  Stemmer

  Ja, den observante har kanskje sett det allerede, men her på høyresiden har jeg lagt en liten omrøstning om et passende kallenavn for vår nye gård! Gården har allerede et gammelt gårdsnavn som er så vel-etablert at det har gitt navn til hele området, så det drømmer jeg ikke om å endre enda så «uromantisk» det er, men det hindrer meg ikke fra å skaffe et alias for internet-bruk, eller hva?

  Si gjerne hva dere synes til høyre her!

 • Bilder,  Drømmehjørnet,  Hjemmedyrking,  Hus og Hage,  Jordbruk,  Småprat

  Velkommen til min nye verden!

  Eller.. snart i alle fall. Det har seg nemlig slik at jeg og J har funnet gården vår og kjøpt den! 😀 Snart blir jeg hobby-bonde og dyrker min egen mat, men ikke denne vinteren.
  Hva tror dere om at min youtube-kanal endrer seg fra å være en håndarbeidskanal til en «gårdskjerrings-kanal»? En kanal der jeg viser alt mulig dill og dall jeg kan lage med nevene og dessuten forteller om livet på min mini-gård med høns og grønnsakshage? Gi gjerne noen synspunkter!

  Jeg kommer tilbake med litt mer detaljer om en stund, når alt er avklart, men gården er altså formelt vår!

 • Fra naturen,  Hjemmedyrking,  hobby og håndarbeide,  Hus og Hage,  Husdyrhold,  Småprat

  Apiary til biene!

  Denne fikk meg på tanken at vi kan godt lage noe slikt om vi skal ha bier i fremtiden! Klikk på linken for å se en Facebook-reel som viser den.

  https://www.facebook.com/reel/561986642719650

Translate »